Komen is zilver

Er is de laatste tijd weer vaak commotie over de bonussen die de bestuurders zichzelf toekennen. Zo gaat minister De Jager van Financiën de regels over bonussen bij financiële instellingen aanscherpen. Ook instellingen die gebruikmaken van garantieregelingen van de overheid mogen hierbij geen bonussen meer uitkeren.
Ook bij printerfabrikant Océ is er ontevredenheid. De ondernemingsraad is zwaar gepikeerd over de vertrekpremie die financieel topman Hans Kerkhoven krijgt. Kerkhoven krijgt ruim een miljoen euro mee, dat is 2 keer zijn jaarsalaris.
De ondernemingsraad vindt de vertrekpremie 'onbegrijpelijk' en 'volledig misplaatst', omdat de financieel topman uit eigen beweging opstapt, én omdat er bij Océ flink bezuinigd wordt.
Hans Kerkhoven is ruim 2,5 jaar in dienst geweest bij Océ, sinds eind 2008 en destijds werden er ook al de nodige kritische kanttekeningen bij de toenmalige welkomstbonus gemaakt.
De aandeelhouders plaatsten wel kritische kanttekeningen bij de extra beloning van in totaal 450.000 euro die Kerkhoven opstrijkt ter compensatie van opties die hij misloopt door zijn vertrek bij ArcelorMittal. Ook de vakbonden lieten zich daar maandag kritisch over uit.
Tja, het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. Bonussen zijn blijkbaar nodig om de goede mensen binnen te halen en om ze weg te krijgen moet je blijkbaar al snel op het dubbele rekenen.
Bij de overweging voor de rechtvaardiging van deze bonus moeten we natuurlijk nog even naar de winstcijfers kijken. Océ maakte tot en met 2008 winst. In 2009 was het verlies 48,93 miljoen en in 2010 zelfs 166,97 miljoen.
Ik weet niet zeker wat zo'n CFO precies doet, maar als deze ook maar iets te maken heeft met deze verliescijfers lijkt een vertrekbonus me wel op zijn plaats. Ze hadden het alleen wat eerder moeten doen.

Komen is zilver, vertrekken is goud.

0 reacties: