Met de kennis van nu

Terugblik op de val van Balkenende IV  

Met de kennis van nu zouden velen anders moeten stemmen, omdat wij van onze regering zouden mogen verwachten dat ze op basis van de kennis van nu de besluiten voor morgen kunnen nemen. Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst, maar het is toch het enige waar we ons op kunnen baseren. Zo was het met de kennis van toen al erg waarschijnlijk dat een kabinet Balkenende de eindstreep wel niet zou halen.
Het kabinet is uiteindelijk gevallen over het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan en nog meer over het gebrek aan leiding van de minister president, waardoor de regie vooral bij Verhagen kwam te liggen. Verhagen die eerder in New York al de mogelijkheid opperde om ook na 2010 in Uruzgan te blijven, tegen het unanieme kabinetsbesluit uit 2007 in. Verhogen ook, die regelde dat er een officieel verzoek van de NAVO kwam, waardoor Nederland blijkbaar al bijna verplicht was om ja te zeggen.
Met de kennis van nu weet ik dat een premier die een vice premier voor draaikont uitmaakt op een bepaald moment niet meer teveel flexibiliteit kan verwachten. Of doen we hier Balkenende teveel eer aan, want ook deze naam komt uit de hoed van Verhagen.

0 reacties: